مقاله زیر صرفاً برای کسب اطلاعات بیشتر در زمینه درمان ریشه دندان(عصب کشی) در وب سایت قرار گرفته است.
درمان ریشه دندان یا اندو که به اشتباه عصب کشی هم گفته می شود زمانی صورت می گیرد که پوسیدگی دندان پیشرفت کند و به مرکز و عصب دندان (پالپ) برسد. در صورتی که پیشرفت این تخریب متوقف نشود، میکروب ها به پالپ دندان نفوذ می کنند و باعث التهاب و افزایش حجم پالپ می شوند.
از آنجا که پالپ در یک محفظه بسته قرار دارد، افزایش شدید فشار داخلی آن منجر به فشار آمدن به پایانه های عصب دندان می شود و این عامل باعث درد شدید دندان می شود. برخی از علائم پالپ شامل دردناک بودن دندان و یا حساسیت به غذاها و نوشیدنی های سرد و گرم، درد خود به خودی، درد هنگام جویدن و یا حتی در هنگام شب و موقع دراز کشیدن می باشد.
برای درمان ریشه، دندانپزشک پوسیدگی های دندان را بر می دارد و با ورود به کانال های داخلی ریشه، این کانال ها را از هر نوع بافت نرم و میکروبی پاک سازی می کند و به آن فرم می دهد. بعد از این مرحله کانال های ریشه آماده پر کردن می شود. از آنجا که باید اندازه ریشه دندان را اندازه گرفت و از پرشدن کامل ریشه اطمینان پیدا کرد در این مرحله دو بار رادیوگرافی انجام می گیرد، پرکردن دندان، مرحله بسیار با اهمیتی است زیرا عدم پرشدن کامل دندان می تواند باعث شکست درمان ریشه شود.
اگر درمان ریشه مناسب انجام شود اما ترمیم تاج دندان صورت نگرید میکروب هایی که در محیط دهان و بزاق وجود دارند از طریق ارتباطی که بین محیط دهان و کانال دندان وجود دارد در مدت زمان 2 تا 3 هفته مجددا کانال را آلوده می کنند. ترمیم تاج دندان نیز به علت شکنندگی و خشک شدن دندان بعد از درمان ریشه به دقت بالایی نیاز دارد. بنابراین حتما به بیماران توصیه می شود که بعد از درمان ریشه (عصب کشی) حتما دندان های خود را روکش کنند تا از شکست احتمالی دندان بر اثر فشار و کشیدن آن جلوگیری شود. درمان ریشه به علت زمان بر بودن و خسته شدن بیمار به چندین جلسه نیاز دارد.
موفقیت درمان ریشه به عوامل مختلفی از جمله مهارت دندانپزشک، دفاع بدن، نوع و قدرت میکروب ها، وجود ریشه ها و کانال های اضافی و جانبی، انحنا و قطر ریشه و تعداد آن ها، نوع بیماری پالپ بستگی دارد. در صورتی که درمان ریشه موفقیت آمیز نباشد می توان دندان را با جراحی های اندودنتیکس و درمان ریشه مجدد نجات داد. اما درمان ریشه مجدد از درمان ریشه اولیه بسیار دشوار تر است.
پس از درمان ریشه، بیمار می تواند با رعایت بهداشت، استفاده از مسواک و نخ دندان و دهانشویه های مناسب، عدم مصرف بیش از حد شیرینی شکلات و استفاده بیشتر از غذاهای پروتئینی و لبنیات، مراجعه دوره ای به دندانپزشک به حفظ و دوام دندان کمک کند.
درد دندان، پس از درمان ریشه از چند ساعت تا چند روز طبیعی است که با تجویز داروهای مسکن برطرف می گردد. در این زمان از دهان شویه گرم استفاده نمایید و از فشار آوردن بر روی دندان بپرهیزید.
اگر درمان ریشه برای پالپ آلوده شده و ملتهب انجام نگیرد، به مرور درد بیمار افزایش پیدا می کند، اما در برخی موارد درد فروکش می کند که این کاهش درد نشانه بهبودی پالپ دندان نیست و عفونت همچنان گسترش پیدا خواهد کرد و به استخوان انتهای ریشه سرایت می کند و باعث ایجاد گرانوم، کیست و یا آبسه می گردد که خود درد و ناراحتی ثانویه برای بیمار به وجود می آورد. در نهایت، عدم معالجه ریشه دندان، منجر به کشیدن و از دست دادن دندان خواهد شد.
منبع: وب سایت دکتر فاطمه هاشمیان